Araç bakım, araç sahipliğinin önemli bir parçasıdır. Önleyici bakım yaparak aracınızın bakımını yapmak, güvenli ve güvenilir ulaşım sağlamanıza yardımcı olur.
Yaygın otomotiv bakım sorunları hakkında bilgi edinmek için bu kılavuzu kullanın. Yatırımınızı korumanıza ve arabanızı en iyi durumda tutmanıza yardımcı olur.
Araç Bakımının Önemi
Düzenli aralıklarla araba bakımı yaptığınızda, sürüşünüzü düzgün çalışır durumda tutar ve yolda pahalı mekanik onarımları önlemeye yardımcı olur. Aracı satma veya takas etme zamanı geldiğinde ayrıntılı servis kayıtlarına sahip olmak aracın değerini artırmaya yardımcı olabilir .
Araç bakımı, zaman ve para yatırımı gerektirir. Ancak arabanızın bakımını yapmak, genellikle yol kenarındaki bir arızayı takip eden büyük onarım maliyetlerinden kaçınmanıza yardımcı olabilir. Bölgenizde ne kadar ödeyebileceğinizi bilmeniz için aracınız için bakım fiyatı almayı kolaylaştırıyoruz .
En önemlisi, önleyici bakım yönergelerine uyulmaması aracın garantisini bile geçersiz kılabilir.
Planlanmış bakım kontrolleri, bir aracın fren ve hidrolik direksiyon sistemleri, radyatör soğutma sıvısı ve motor yağı için sıvı seviyelerini ele alır. Fren balataları ve ön cam silecekleri gibi önemli güvenlik amaçlarına sahip diğer öğeler rutin olarak kontrol edilmeli ve etkin bir şekilde çalışmaya devam etmeleri için gerektiğinde değiştirilmelidir.
Otomobil motorları, birbirine bağlı birçok parça içeren karmaşık makinelerdir. Bujilerin, tahrik kayışlarının, triger kayışlarının veya zincirlerin değiştirilmesi ve hava ve sıvı filtrelerinin değiştirilmesi dahil olmak üzere uygun mekanik bakım, sorunları belirlemek ve motorun olması gerektiği gibi çalışmasını sağlamak için gereklidir.
Aracınızı Ne Sıklıkta Muayeneye Götürmelisiniz?
Her zaman aracınızın kullanım kılavuzunda bulunan üreticinin bakım önerilerine uyun. En azından, sorunları araştırmak için aracınızı her 12 ayda bir kalifiye bir tamirciye kontrol ettirmelisiniz. Birçok araç üreticisinin, üreticinin web sitesi aracılığıyla çevrimiçi bir sürüm bulmak için aşina olabileceğiniz basılı kullanıcı kılavuzunu değiştirdiğini lütfen unutmayın.
Aracınızın yağının bir tamirhanede veya bayide değiştirilmesi genellikle sıvı seviyelerini, filtreleri ve diğer bileşenleri kontrol etmek için çok noktalı bir incelemeyi içerir. Önceki yıllarda, bir arabanın yağını her 3.000 kilometrede bir değiştirmek temel bir kuraldı. 2010’dan beri birçok araç, değişiklikler arasında 10.000 mile kadar gidebilen sentetik yağ kullanıyor.
Üreticiler, yağ değişimi ve lastik rotasyonu gibi düzenli bakımın ana hatlarını vermenin yanı sıra, örneğin kilometre sayacı 30.000 mil, 60.000 mil ve 90.000 mile ulaştığında belirli parçaların incelenmesi veya değiştirilmesi için rehberlik sağlar. Yine, aracınızın bakım programı için kullanıcı kılavuzuna bakın.
Arabamın Bakıma İhtiyacı Var İşaretler
En bakımlı araba bile beklenmedik servis gerektiren sorunlarla karşılaşacaktır. Çoğu zaman, araç çalışmayı durdurmadan önce dikkat edilmesi gereken bir sorun olduğunu size bildirir.
Kontrol panelindeki “motoru kontrol et” ışığı veya “motoru yakında servis et” göstergesi, bir tamirhaneyi aramanızı isteyen tek ipucu değildir:
- Frenleme – Frenlerinizle ilgili herhangi bir sorun bir güvenlik sorunudur. “Yumuşak” bir fren pedalına başvurun ve gıcırdama veya sürtünme seslerini hemen araştırın.
- Hızlanma eksikliği – Performanstaki bir değişiklik, motor ayarlama zamanının geldiği anlamına gelebilir.
- Titreşim – Araç çalışırken, dönerken veya dururken titreme hissederseniz, bir tamirciye nedenlerini teşhis ettirin.
- Durma veya çalıştırmada zorluk – Aracınız stop ettiğinde veya çalıştıramadığınızda, kontrol ettirmenin zamanı gelmiştir.
- Yakıt verimliliği – Gaz kilometrenizdeki değişikliklerin nedeni kötü sensörler veya sızdıran yakıt enjektörleri olabilir.
- Vites Değiştirme – Otomatik şanzımanlar, vitesleri sorunsuz bir şekilde değiştirmek için tasarlanmıştır. Sert vites geçişleri ve yalpalama, bir aktarım sorununa işaret edebilir.
Arabada bir sorun olabileceğine dair daha az belirgin ipuçları var ve bu işaretler aralıklı veya belirsiz olabilir. Arabanızın nasıl sürdüğünü herkesten daha iyi bildiğinizi unutmayın. Bir şey farklı görünüyorsa, daha önemli bir sorunun başlangıcı olabilir.
Aracınız iyi performans göstermediğinde yerel bayinizdeki veya araba tamirhanenizdeki güvenilir bir tamirciyle iletişime geçin . Araba harekete geçtiğinde ne hissettiğinizi ve duyduğunuzu söyleyin.
Araç Bakım Kontrol Listesi
Aracınızın ömrünü ve performansını en üst düzeye çıkarmak için önleyici bakım programını takip edin. Arabanızı düzgün çalışır durumda tutmaya yardımcı olmak için hangi görevlerin ve ne zaman yapılması gerektiğinin farkında olmak için bu listeyi kullanın.
Servis aralıkları marka ve modele göre değişiklik gösterebilir, bu nedenle aracınızın bakım programını takip ettiğinizden emin olun .
Hemen Servis
- Motor ışığını kontrol edin – Bu uyarı , aracın kontrol sistemi bir sorun keşfettiğinde görünür. Bu sarı uyarı ışığını gördüğünüzde paniğe kapılmanıza gerek yok. Ancak tamirhane ziyaretinizi geciktirmeyin ve ilk başta neden yandığını bilmeden kendi başınıza sıfırlamayın. Bir tamirci , nedeni belirlemek için tanılama testleri yapabilir .
- Farlar/arka lambalar – Bir ışık sönerse, atmış sigortaları kontrol edin. Sorun bu değilse ışığı değiştirin. Yanık ışıklarla araç kullanmak güvenli değildir ve size trafik cezası getirebilir.
- Lastik basıncı ışığı – Bir otomobilin lastik basıncı izleme sistemi bir lastikteki hava basıncı belirli bir miktarın altına düştüğünde sizi uyarır. Düşük hava basıncı güvenli olmayan sürüş koşulları getirebilir. Bu nedenle lastiklerinizi mümkün olan en kısa sürede uygun seviyelere şişirin.
Aylık Check-up
- Sis farları, dönüş sinyalleri, fren ve park lambaları – Çalışmayan bir farı fark etmek nispeten kolaydır. Diğerleri o kadar belirgin değildir. Bu yüzden ışıkları görsel olarak incelemek için ayda bir arabanın etrafında dolaşın.
- Yağ ve soğutma suyu seviyeleri – Motor soğukken en az ayda bir kez seviyeleri kontrol edin. Uzun bir yolculuk yapmadan önce daima seviyeleri tamamlayın.
- Ön cam silecek sıvısı – Haznede yeterli miktarda silecek sıvısı bulunduğundan emin olun. Ön camın kirli olmasından kaynaklanabilecek bir görüşle güvenli bir şekilde sürmek mümkün değildir.
3 Aylık Check-up
- Yağ ve filtreler – Geleneksel motor yağı kullanan motorlar 3 aylık/3.000 mil aralığında olabilir. Sentetik çeşitleri kullananlar, yağ değişimleri arasında 10.000 mil kadar sürebilir.
- Akü ve kablolar – Akü ve kabloların sıkı bağlantılara sahip olduğundan ve korozyon veya sıvı sızıntısı olmadığından emin olun.
- Kayışlar ve hortumlar – Motor bölmesindeki serpantin kayışı ve diğer kayışlar camlı, çatlak veya yıpranmış görünmemelidir. Hortumlarda sızıntı veya çatlak veya çıkıntı olmamalıdır.
- Servo direksiyon sıvısı – Servo direksiyon sıvısı seviyesini motor sıcakken kontrol edin ve gerektiğinde daha fazlasını ekleyin.
- Silecek lastikleri – Aşınmış silecek lastikleriyle sürüş, yağmur yağdığında görüşün azalması nedeniyle güvenlik tehlikesi oluşturur. Bıçakları mevsimsel olarak kontrol edin ve hasar görmüşlerse veya artık ön camı temizlemiyorlarsa değiştirin.
6 Aylık Check-up
- Dönen lastikler – Dönen lastikler, diş aşınmasını dengeleyerek ömrünü uzatmaya yardımcı olur. Ve gürültü ve titreşim sorunlarını önlemeye yardımcı olabilir. Bazı lastik ve tekerlek türlerinin döndürülmemesi veya çok özel bir şekilde döndürülmesi gerekir.
- Araç cilası – Aracınızı düzenli olarak yıkayın ve aracınızın cilasını paslanmaya karşı korumaya yardımcı olmak için yılda en az iki kez cila uygulayın.
- Egzoz sistemi – Özellikle susturucu gürültü yapıyorsa, herhangi bir hasarı arayın ve onarın.
- Akü performans kontrolü – Aracınız iyi bir akü olmadan çalışmayacaktır . Akü 3 yaşındayken başlayarak, otomobil parçaları mağazanızda yılda iki kez test edin.
- Şasi yağlaması – Şasi, direksiyon ve süspansiyon sistemlerinin periyodik olarak yağlanması gerekip gerekmediğini kullanıcı el kitabınız söyleyecektir.
1 Yıllık Check-up
- Hava filtreleri – Kabin hava filtreleri, arabanın içindeki havanın temizlenmesine yardımcı olur ve yılda bir kez değiştirilmelidir. Bununla birlikte, motor hava filtreleri motorunuzda birikintileri uzak tutar ve yağ değiştirildiğinde kontrol edilmelidir.
- Frenler – Bu kritik bileşenlerin düzgün çalışmasını sağlamaya yardımcı olmak için fren hidroliği, fren balataları, rotorlar ve fren balataları dahil olmak üzere fren sistemini inceleyin. Fren balatalarının ömrü büyük ölçüde operatörün sürüş tarzına bağlıdır.
- Amortisörleri ve payandaları inceleyin – Sürüş sırasında yumuşaklıkta bir azalma fark ederseniz, aracınızı mağazaya götürün. Amortisörler ve destekler, otomobilin direksiyon sisteminin önemli bir parçasıdır ve bir profesyonel tarafından kontrol edilmelidir.
- Soğutma suyu/antifriz – Her yıl değiştirin. 60.000 milden sonra soğutma sıvısını ve tüm soğutma sistemini yıkayın.
2 Yıllık Check-up
- Ateşleme sistemi – Kaliteli bujiler, buji kabloları, bobinler ve diğer elektrikli bileşenler 100.000 km’ye kadar dayanabilir. Buna rağmen , 30.000 milden başlayarak bujileri kontrol ettirmek iyi bir fikirdir . Zorlu koşu veya zor başlangıç, başarısız olmaya başladıklarının bir işareti olabilir.
- Şanzıman yağı – Şanzıman yağı seviyelerini düzenli olarak kontrol edin ve gerektiğinde daha fazlasını ekleyin.
- Yakıt filtresi – Yakıt filtresi değişimi için üretici yönergeleri değişiklik gösterir. Bazıları 30.000 km’de değiştirmeyi önerir.
Uzun Süreli Check-up
- Transfer kutusu sıvısı -Transfer kutusu, gücü 4 tekerlekten çekişli veya dört tekerlekten çekişli bir araçta şanzımandan akslara kaydırır. Üretici tavsiyelerine göre profesyonel bir transfer kutusu sıvısı kontrol edin.
- Ön ve arka diferansiyel – Diferansiyeller, torku motordan ayıran ve aracı itmek için lastiklere güç gönderen cihazlardır. Diferansiyeller yağlama gerektirir ve bir profesyonel bunları üreticinin tavsiyelerine göre kontrol etmelidir.
- Lastikleri değiştirin – Lastikler altı yıldan 10 yıla kadar sürebilir. 2/32 inçten daha büyük yeterli diş derinliği olup olmadığını sık sık kontrol edin.
- Triger kayışı – Tipik olarak 60.000 mil ile 90.000 mil arasında, kullanıcı kılavuzuna göre değiştirin. Tüm araçlarda triger kayışı yoktur.
Araç bakımı için bu kilometre taşları genel yönergelerdir ve kapsamlı bir liste değildir. Araç üreticinizin tarifeli araç servisine ilişkin tavsiyelerine dikkatlice uyun. Aracınız üzerinde çalışmak için kalifiye teknisyenler kullanın.