Ahşap nasıl boyanır

Ahşap Nasıl Boyanır? Sadece 7 Adım!

Ahşap Nasıl Boyanır? Ne tür bir mobilya boyadığınız önemli değildir. Çünkü adımlar her zaman hemen hemen aynıdır. Daha önce birçok boyama rehberi ve kendin yap projesi paylaşmıştık. Bu yazımızda ahşap bir ürünün (mobilya veya sadece bir parça ahşap) nasıl boyanacağını anlatmak istedik.

Boyama yaparken hazırlık her şeydir ve ne kadar iyi boyarsanız boyayın, yüzey iyi hazırlanmadıysa, muhtemelen asla mutlu olacağınız bir bitiş elde edemezsiniz.

Ahşap boyama oldukça kolaydır.

İşte ahşap mobilyaların nasıl boyanacağına dair 7 adımlık kılavuzumuz

1. Ahşap Mobilyayı Temizleyin.

Başka bir şey yapmadan önce mobilyalarınızı temizleyin. Eski mobilyaların bir noktada cilalanmış veya cilalanmış olması muhtemeldir. Herhangi bir yağ veya kir boyanızın yapışmasını engelleyeceğinden, boyamaya başlamadan önce tüm kalıntı ve kirlerden kurtulmanız önemlidir.

Bunun için her zaman ahşap temizleyici kullanıyoruz . Ucuzdur ve ahşaptaki tüm kiri temizlemede fevkalade iyi çalışır. Kuru olduğunda, yapmanız gerekebilecek herhangi bir onarım olup olmadığını kontrol edin ve herhangi bir delik veya oyuk doldurun.

2. Ahşapları Zımparalayın.

Panik yapmayın, saatlerce zımparalamayı kastetmiyoruz, sadece hızlı bir şekilde ovalayın. Elle de yapabilirsiniz ya da bizim gibi tembelseniz zımpara kullanabilirsiniz .

Bu adım için her zaman 120 grit kağıt kullanırız – nazik olun. Esasen, boyanızın yapışabileceği ahşapta (gözle görülmeyen) binlerce küçük çizik yapıyorsunuz. Ardından, bir sonraki adıma geçmeden önce temizleyin ve tozu alın.

3. Astarlama Yapmayı İhmal Etmeyin.

Astarlama, genel yüzeyin daha dayanıklı olmasını sağlamak için çok önemlidir ve ayrıca bitmiş boyanızdan hiçbir leke çıkmamasını sağlamalıdır. Bir boya fırçası kullanın (isterseniz bir rulo kullanabilirsiniz) mobilya parçasının her yerine eşit bir kat astar uygulayın ve tamamen kurumasını bekleyin.

4. Tekrar Zımparalayın.

Bu, çoğu insanın atladığı çok önemli bir adımdır, ancak iyi bir sonuç istiyorsanız bu çok önemlidir.

Astar tamamen kuruduğunda, mobilya parçasına biraz ince (240 kum kullanıyoruz) zımpara kağıdı ile çok hafif bir kum (bu sefer kesinlikle elle) verin.

Bunu yaparak, yüzeyde kaçınılmaz olarak oluşacak küçük tümsekleri veya hava kabarcıklarını ortadan kaldıracaksınız. Her şey tamamen pürüzsüz olduğunda, mobilya parçanızı yumuşak bir bezle silin.

5. Boya Vakti.

Şimdi boya fırçanızı tekrar çıkarmanın zamanı geldi. Tüm kendin yap projeleri için aynı harika boya fırçalarını kullanıyoruz ve mükemmel pürüzsüz bir yüzey elde etmeye gerçekten yardımcı oluyorlar.

Mobilyalarınızın her yerine eşit bir kat boya uygulayın. Mümkün olan en iyi sonucu elde etmek için, çok sayıda ince kat boya uygulamak en iyisidir. Hiçbir zaman iyi bir sonuç elde edemeyeceğiniz için mobilyalarınızı asla tek kat boya ile kaplamaya çalışmayın. 

6. Üçüncü Kez Zımparalayın.

İlk kat boya tamamen kuruduğunda, tüm mobilyayı ince zımpara kağıdıyla (yine 240 kum) bir kez daha zımparalayın. Bir sonraki boya tabakasının yapışması için tekrar çizikler yapacaksınız, ancak daha önce olduğu gibi tüm topakları ve tümsekleri de kaldıracaksınız. Zımparalamanın oluşturduğu kir ve tozu temizleyin.

7. Boyayın, Zımparalayın, Temizleyin.

Şimdi mobilyanıza bir kat daha boya vermenin zamanı geldi. Boya hala mobilyanızı tamamen kaplamıyorsa, daha kalın bir kat boya uygulamaya çalışmayın, bunun yerine kaplamadan memnun kalana kadar 5 ila 7 arasındaki adımları tekrarlayın.

İsteğe bağlı.

Masaya biraz ilgi katmanın eğlenceli olacağını düşündük ve bir kutu sprey boya ile biraz yaratıcı olmaya karar verdik. Altın olmasını istediğimiz alanı biraz maskeleme bandı ve gazete ile bantladık ve birkaç kat altın boya verdik.

Boya yaparken olduğu gibi, her zaman bir kalın katla kaplamaya çalışmak yerine çok sayıda ince kat uygulayın. Size daha eşit bir sonuç verir ve damlamaları önler. Altın sprey boyayı satın almadan önce biraz araştırma yaptık, çünkü şimdiye kadar kullandığımız metalik sprey boyaların çoğu, parlak olmaları amaçlanmış olsalar bile, hafif mat bir yüzeye sahipler.

Kullandığımız altın sprey boyanın sonucundan daha mutlu olamazdık. Gerçekten süper parlak ve altın rengi ve kesinlikle şimdiye kadar kullandığımız en iyi altın sprey boya!

Bir odaya kişisel dokunuşlar ve öğeler eklemek, onu gerçekten bir araya getirmek ve zaman geçirmek isteyeceğiniz bir alan gibi hissetmek için çok önemlidir. Daha gidecek çok yolumuz var, ancak kesinlikle daha bitmiş bir oda gibi hissetmeye başlıyor.

Ahşaptaki ezikleri gidermek için ihtiyacınız olan şey:

  • Zımpara kağıdı (zemin için 120 tane kum/zımpara çeşidi kullandık, ancak mobilyalarda daha ince bir tane kullanırdık)
  • Nemli temizlik havlusu
  • Ütü
  • Vernik, Boya veya üzerinde çalıştığınız üründe başka herhangi bir kaplama

1. Zeminlerinizi Hazırlayın

Bu, işe başlamadan önceki kattır. Yöntem hakkında biraz şüpheci olduğumu itiraf etmeliyim, ama çok iyi çalıştı! Yeterince önemle tavsiye edemeyiz! 

Stiletto topuğun neden olduğu gibi görünen net izler olduğunu görebilirsiniz.

2. Zemini Zımparalayın

Ahşabın orijinal şekline dönmesini sağlamak için, herhangi bir boya veya vernik katmanını çıkarmanız ve ardından yüzeyi bir miktar ince zımpara kağıdı ile hafifçe pürüzlendirmeniz gerekecektir.

3. Çukurları Gidermek İçin Zemini Ütüleyin

Ütüyü açın ve tamamen ısınana kadar bekleyin, bu arada bir havluyu ıslanana kadar biraz suya batırın, ancak damlatmayın. Ardından havluyu ezik olan bölgeye yerleştirin. Havlunun düz olduğundan ve içinde kıvrım olmadığından emin olun.

Sıcak ütüyle, çıkarmak istediğiniz girintinin altındaki havlu alanını dikkatlice ovalayın. Bunu bir seferde yalnızca bir veya iki saniye yapın ve ahşaba nüfuz etmek için yeterli buharın gelişebilmesi için havlunun her zaman nemli olduğundan emin olun.

Alanı kontrol etmeye devam edin ve ahşap damarı yükselene kadar işlemi gerektiği kadar tekrarlayın.

4. Zemini Kurumaya Bırakın

Şimdi üzerinde çalıştığınız alanı iyice kurumaya bırakmanız gerekecek. Buharın ahşaba nüfuz ettiği yerde koyu renkli alanın ıslak olduğunu görebilirsiniz. Daha açık olan alan zımparalanmamıştır ve bu nedenle buhar verniğe nüfuz edemez.

Tamamen kuruduğunda, bir miktar ince zımpara kağıdı ile (her zaman tane yönünde) başka bir hızlı zımparalayın.

5 . Zemini Yeniden Mühürleyin

Son adım, yüzeyi yeniden mühürlemektir. Bizim durumumuzda zemin, şimdi sadece rötuş yapılması gereken şeffaf vernikle kaplandı.

Ve işte sonuç:

Orada bir dint olduğunu neredeyse hiç bilemezsiniz! Bu yöntemin ne kadar kolay ve etkili olduğunu ne kadar vurgulasam azdır. Sadece normal ahşap yüzeylerde çalışır, sıkıştırılmış ahşap veya vernikli yüzeylerde çalışmaz.

Hasarlı mobilya veya döşeme tahtalarınız var mı? Bu yöntemi denerseniz, nasıl devam ettiğinizi bize bildirin!

Hiç mobilya boyadınız mı? Favori bir sprey boyanız var mı? Ceptenalbur.com‘da yüzlerce boya çeşidir en uygun fiyata sizlere sunulurken, evinizi yenilemek için hala bekliyor musunuz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı Kargo

1-2 İş günü içerisinde kargo.

1000 Tl Üzeri Ücretsiz Kargo

Her siparişiniz özenle hazırlanır.

Para İade Garantisi

14 Günde koşulsuz iade imkanı.

100% Güvenli Alışveriş

MasterCard / Visa