Mutfak dolabı nasıl boyanır

Mutfak Dolabı Daha Kolay Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Daha Kolay Nasıl Boyanır? Dolaplarınız eski ve modası geçmiş ancak bunları değiştirmeye hazır değilseniz, biraz yeni boya ile güncellemeyi deneyin. Boya her şeyde harikalar yaratabilir ve mutfak dolabı da bir istisna değildir.

Mutfak dolabı boyamak yorucu olabilir ve bu işi yapması için kolayca bir profesyonel kiralayabilirsiniz. Ancak bu zorluğa hazırsanız ve paradan tasarruf etmek istiyorsanız, bunu kendiniz yapmayı deneyin. Mutfak dolabı boyamanın en iyi yolunu öğrenmek için aşağıda özetlediğimiz adımları izleyin.

Mutfak Dolapları İçin Araçlar + Malzemeler

  • ince taneli zımpara kağıdı
  • Zımpara taşı
  • boya aplikatörü
  • ressamın kaseti
  • reçine kağıdı
  • plastik brandalar
  • yarı parlak boya

İşte mutfak dolaplarının nasıl boyanacağına dair kısa bir genel bakış

Maliyeti Düşünün.

Mutfağınızı yeniden şekillendirirken masraflar hızla artar. Dolapları tamamen değiştirmek 20 metrekarelik bir mutfak dolabı için 3000-4000 TL bulabilir. Fakat değiştirdiğiniz dolaplardan daha düşük kaliteli dolaplarla sonuçlanabilir. Bunun yerine birkaç kat taze boya arzu ettiğiniz yeni görünümü getirirken mevcut dolaplarınızı fiyatın çok altında değiştirebilir. Mutfağınızın boyutuna bağlı olarak boya ve sarf malzemeleri için toplamda yaklaşık 300-400 TL harcamaya hazır olun.

İşi Boyutlandır.

Ahşap, ahşap-laminat ve metal dolaplar genellikle zorlanmadan yeniden boyanabilir. Plastik laminat dolaplar bir son kat boyayı kabul etmeyebilir – yenilenebilenler genellikle özel boyalar ve teknikler gerektirir ve sonuçlar değişebilir. 

Dolaplarınız plastik laminat yüzeylere sahipse, önce bilgili bir boya satıcısına danışın. Örneğin bir kapıyı çıkarabilir ve inceleme için bir boyahaneye getirebilirsiniz. Ayrıca, malzemeye yapışmasını sağlamak için kullanmak istediğiniz boya örneğini göze çarpmayan bir alanda test edin.

2022 Mutfak Dolabı Renk Seçenekleri

Düz ön kapılar ve çekmeceler kolayca yeniden boyanabilir, ancak yükseltilmiş paneller, yönlendirilmiş profiller veya diğer mimari detaylar içeren ahşap işlerin hazırlanması ve boyanması daha fazla zaman alacaktır. 

Ahşap doğramalar yamuk çok aşınmış hasarlı veya yapıştırılmış birleşim yerlerinde dağılıyorsa, yeni bitmemiş kapı ve çekmeceler satın alabilir ve mevcut dolaplarınızla birlikte boyayabilirsiniz.

Yeniden boyama için aplikatör seçenekleri arasında doğal veya sentetik kıllı bir fırça veya köpük fırça ile püskürtme, yuvarlama veya fırçalama yer alır. Hepsinin avantajları ve dezavantajları vardır; yeniden boyanacak ahşap işlerin miktarına ve kendi çalışma tarzınıza en uygun olanı seçin. En iyi aplikatör seçtiğiniz boya veya cila türüne de bağlı olabilir.

Büyük bir çalışma masanız yoksa, kovalara veya kutulara yerleştirilmiş 2×4 tahtalar da işe yarayacaktır. Bu malzemelere sahip değilseniz, bir damla bez üzerinde çalışın.

Boya Türünü Seçin

Boya seçerken öncelikle lateks mi yoksa yağlı boya mı kullanmak istediğinize karar verin. Lateks boyalar, daha az deneyimli ressamlar için harikadır. Çabuk kururlar ve suyla temizlenirler, bu da onları oldukça kullanıcı dostu bir seçenek haline getirir. Bununla birlikte bu boyaların tamamen kuruması üç hafta kadar sürer (ve bu süre zarfında zarar görebilir) bu nedenle çocukları veya evcil hayvanları olanlar için ideal olmayabilirler. Lateks boyayı tercih ederseniz, daha fazla dayanıklılık ve yapışma için yüzde 100 akrilik formülasyonlu bir boya seçtiğinizden emin olun.

Daha dayanıklı bir seçenek (ve profesyoneller tarafından tercih edilen) için, yağ bazlı bir boya tercih edin. Bu boyaların, dolaplarınızın kusurlarını gizleyerek daha pürüzsüz bir yüzey elde ettiği iddia ediliyor. Bir başka harika özellik de bu boya türünün leke tutmaz olmasıdır. Yağ bazlı boya genellikle daha pahalıdır, bu nedenle tadilatınız için bütçe ayırırken bunu aklınızda bulundurun.

Bir Bitişe Karar Verin

Ardından, beceri setiniz ve bütçeniz için sprey veya fırça boyamanın doğru olup olmadığına karar verin. Sprey boyama size en pürüzsüz sonucu verecektir, ancak göründüğünden daha zordur. Muhtemelen püskürtme makinesini kiralamanız gerekecek (maliyeti artıracak) ve mutfakta yanlışlıkla püskürtülebilecek tüm alanları muşamba veya bantlamanız gerekecek.

Başka bir seçenek de yüksek kaliteli fırçalar kullanmaktır. İki fırçaya ihtiyacınız olacak: büyük, düz paneller için 3 ila 4 inç genişliğinde kare fırça ve ulaşılması zor köşeler için 2 ila 3 inç genişliğinde açılı fırça. Yağ bazlı boya için doğal kıllı fırçalar ve lateks boya için sentetik kıllı fırçalar kullanın.

Normal veya sahte kaplama da dikkate alınması önemlidir. Bir çiftlik evi veya rustik bir görünüm için gidiyorsanız, çatırdayan sır ile sahte bir yüzey düşünün. Daha parlak bir alan için, dolaplarınıza parlaklık katacak çok parlak bir yüzey tercih edin.

Alanı Hazırla

Alanınızı doğru şekilde hazırlamak bir projeyi yapabilir veya bozabilir. Doğru şekilde hazırlamak için, tüm dolapları boşaltmanız ve bağımsız cihazlar da dahil olmak üzere tezgahları boşaltmanız gerekir. Ardından, tüm mobilyaları hareket ettirin, böylece bol miktarda çalışma alanınız olur. Bir sonraki, çok önemli adım, tezgahların ve zeminin üzerine reçine kağıdı bantlamaktır. Çevreyi korumak için, arka duvar, pencereler, sabit cihazlar ve kapılar üzerine plastik brandalar bantlayın.

Bir Boya İstasyonu Oluşturun

Bir boya istasyonu kurmak, işleri halletmek için özel bir alan sağlar. Kapıları, çekmeceleri ve rafları boyamak için bir çalışma masası isteyeceksiniz. Ancak bir seviye yükseltmek için iki küçük merdiven ve iki 2×4’lü bir kurutma rafı da oluşturabilirsiniz. 

Boyalı parçaları asmak için 2×4’leri her iki merdivenin üst rafına yerleştirin. Ardından gözlü kancaları her iki 2×4’e vidalayın. Deliklerin görünmeyeceğinden emin olmak için üst dolap kapaklarının üst kenarlarına ve alt kapakların ve çekmecelerin altlarına uygun kancaları ekleyin.

Kapıları ve Donanımı Kaldırın

Tüm menteşeleri, donanımı, kapıları, vidaları ve çekmeceleri dolaplarınızdan çıkarın. Hangisinin nereye gittiğini hatırlamanız için girişimlerde bulunun. Mesela her kapıyı bir numara ve ilgili konumu ile etiketlemek için maskeleme bandı kullanın. 

Yalnızca çekmece önlerini boyuyorsanız, ekteki slaytları çıkarmanız gerekmez. Slaytları kaldırmanız gerekiyorsa, onları ve konumlarını da işaretleyin. Donanımı ve vidaları her şeyi yeniden birleştirmeye hazır olduğunuzda kolayca bulunabilecekleri dolapların içindeki plastik torbalara yerleştirin.

Temiz Yüzeyler

Mutfaklar çalışma alanlarıdır, bu nedenle yağ, buhar ve yiyecek sıçramaları yaygındır. Boyanızın yapışmasını sağlamak için tüm kapıları ve çekmeceleri uygun şekilde hazırlamak isteyeceksiniz. Herhangi kalıntıdan kurtulmak için dolaplarınızı ovalamanız gerekiyor. Durulayın, ancak dolapları ıslatmayın. Boya uygulamadan önce iyice kurumasını bekleyin.

Zımparalamayı İhmal Etmeyin

Yeni bir donanım kullanmayı planlıyorsanız, mevcut delikleri ahşap dolgu ile kapatın. Kapıları her taraftan ve yüzlerden hafifçe zımparalayın. Ahşap kenarların yuvarlanmasını önlemek için ahşap zımpara bloğu kullanın. Temiz bir yüzey elde etmek için iç kısımları boyacı bandıyla maskeleyin. Kabin yüz çerçevelerinin yalnızca ön yüzeylerini ve görünen kenarlarını zımparalayın.

Zımpara yaparken, sağlam ve iyi yapışmışsa eski boyanın tamamının çıkarılmasına gerek yoktur. Yeni boyaya daha iyi yapışma için sağlam ve temiz bir taban sağlamak için yüzeyi pürüzlendirin. Ayrıca, kalan herhangi bir önceki cilayı gidermek için parlak alanları zımparaladığınızdan emin olun. İnatçı yüzeyler denatüre alkol ve ince çelik yünü ile işlem yapmanız gerekecektir.

Eski boya yer yer dökülüyorsa, cilanın ahşap yüzeye iyi yapışmadığını gösterir. Ahşabı çıplak bırakmak için bu alanları zımparalayın ve yeniden boyamadan önce leke öldürücü bir astar/sızdırmazlık maddesi ile spot astarlayın. Çıplak ahşabı zımparaladığınız her yerde, eski boyanın ahşapla buluştuğu kenarları karıştırmaya veya “tüyleştirmeye” çalışın, böylece yeni boya düz durur ve boya kenarları yeni yüzey boyunca görünmez veya “telgraf” olmaz.

Zımpara tozunu tüm yüzeylerden iyice süpürün. Pnömatik hava kompresörünüz varsa, yarıklardan veya kalıplama detaylarından tozu üflemek için yüksek basınçlı hava kullanın. 

Primer-Sealer uygulayın

İyi yapışan bir son kat sağlamak için tüm yüzeylere eşit bir kat astar-yalıtkan uygulayın. Astar kapatıcılar ayrıca yeniden boyamadan önce eski yüzeylerin zımparalanması ve parlatılması ihtiyacını da azaltır. Astar-sızdırmazlığın bir başka avantajı da, yarı parlak ve su bazlı boya için iyi bir temel sağlamalarıdır. 

Çok parlak emaye boya, bir zamanlar, lekelere ve suya karşı dayanıklı olduğu ve kolayca temizlendiği için mutfak dolapları için tercih edilen bir kaplamaydı, ancak günümüzün su bazlı kaplamaları ile çalışmak daha kolay ve eşit derecede dayanıklı bir kaplama sağlıyor.

Boyayı Sakince Uygulayın.

Ön yüz çerçevelerinin iç kenarlarını ve açıklıklarını boyayın. Ardından dış kabin yanlarını ve son olarak yüz çerçevesi önlerini boyayarak başlayın. Bu, daha az kritik alanlarda hızlı çalışmanıza olanak tanır. En görünür alanlardaki damlamaları veya lekeleri görmenizi ve düzeltmenizi sağlar.

Ardından, ayrı ahşap parçalar veya pervazlarla birlikte dolap kapaklarını ve çekmece cephelerini boyayın.  Boyayı her zaman tüm alanları kaplayacak şekilde ince, hafif katlar halinde uygulayın. İnce katlar daha az görünür fırça darbesi bırakır ve daha çabuk kurur. Kaplamayı kalın bir şekilde sürmeyin ve fırçayı fazla çalıştırmayın. Fazla fırça darbesi kaplamada hava kabarcıkları oluşturacak ve kuruduğunda tümsekler ve çukurlar bırakacaktır.

Boyanın katlar arasında en az dört saat kurumasını bekleyin. Kuruduğunda tüm yüzeyleri ikinci kata hazırlamak için hafifçe yeniden zımparalayın. Tüm zımpara tozlarını yapışkan bir bezle silin. Ardından yeniden boyayın. İki kat kaliteli boya genellikle yeterlidir. Ek olarak, ahşap yüzeylerin mümkün olduğunca fazla korumaya ihtiyacı vardır.

Hepsini Bir Araya Getirin

Dolaplarınız kuruduktan sonra, dolapları numaralandırma şeklinize göre rafları orijinal yerlerine asın. Dolaplarınızın görünümünü gerçekten geliştirmek ve değiştirmek için yeni donanım eklemeyi deneyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı Kargo

1-2 İş günü içerisinde kargo.

1000 Tl Üzeri Ücretsiz Kargo

Her siparişiniz özenle hazırlanır.

Para İade Garantisi

14 Günde koşulsuz iade imkanı.

100% Güvenli Alışveriş

MasterCard / Visa