Şanzıman Tamiri Hakkında Her Şey [2022]

Şanzıman tamiri nasıl yapılır? Bir motorlu araçtaki şanzıman, aracınızdaki en önemli sistemlerden biridir. Şanzıman, motorda üretilen gücü torka dönüştüren birkaç dişliyi, tekerlekleri döndüren kuvveti ve aks etrafındaki ek elemanları içeren çok önemli bir motor bileşenidir. Esasen şanzıman, aracın hareket etmesini sağlayan motorun kilit parçasıdır. Bir motorlu taşıtın düzgün çalışmasında böylesine gerekli bir rol oynadığından, şanzımanın sadece sürekli olarak bakımının yapılması değil, aynı zamanda tüm şanzıman onarımları için bir şanzıman mağazasına götürülmesi kesinlikle hayati önem taşır . 

Şanzıman bakımı, onarımı, sıvı değişimi ve yıkama, bir şanzıman atölyesi tarafından gerçekleştirilmesi ve profesyonel mekanikçiler tarafından yapılması gereken genel işlemlerdir. Bu genel şanzıman bakım görevlerinin her birinin üstesinden gelmek, aracın daha uzun süre dayanmasına, sorunsuz sürmesine ve vites değiştirmesine yardımcı olur ve büyük bir arızayı önlemeye yardımcı olur. 

Şanzıman Ne Zaman Değiştirilmeli

Aracınız size bir şanzıman mağazasına götürülmesi gerektiğine dair işaretler verecektir, ancak her zaman gösterge panelindeki ışığın size söylemesini beklememelisiniz. Şanzımanınızdaki bir arızada aranacak en yaygın sinyallerden bazıları şunlardır:

  • Vitesler arasında kaba geçiş
  • Sürüş sırasında titreyen bir direksiyon
  • Kötü, yanık bir koku
  • Dişliler kayması
  • Yüksek gümbürtü veya tıkırtı sesleri 
  • Zorlu bir sürüş veya inişli çıkışlı hızlanma 

Bunların hepsi, şanzımanınızın bir şanzıman tamircisi tarafından incelenmesi gerektiğine ve onarım gerektirebileceğine dair oldukça ağır göstergelerdir. Bunlar şanzıman yağınızın değiştirilmesi, bazı rutin bakımların yapılması veya şanzımanın yıkanması gerektiğinin işaretleri olsa da, bunlardan herhangi biri ayrıca dikkat gerektiren daha ciddi bir sorunun işareti olabilir.

Şanzıman tamiri, araba tamirinin çok hassas ve önemli bir parçası olduğu için, aracınızı şanzıman tamiri konusunda deneyim ve bilgiye sahip ASE sertifikalı bir tamirciye tamir ettirmeniz çok önemlidir. Aracınızı ve nasıl çalışması gerektiğini en iyi siz bilirsiniz, bu nedenle bir şeylerin yolunda gitmediğinden şüphelenirseniz, aracınızı en kısa sürede bir şanzıman mağazasına götürmelisiniz. 

Şanzıman aracınız için hayati önem taşır.

Ortak Şanzıman Onarım ve Bakımları 

Artık olası bir şanzıman arızasının belirtilerini bildiğinize göre, şanzıman sorunları için gerçekleştirilen bazı onarımları burada bulabilirsiniz. Bunlar, aracınızı şanzıman tamiri için bir şanzıman mağazasına getirdiğinizde potansiyel olarak bekleyebileceğiniz şeylerden bazılarıdır. 

Şanzıman Yağı Değişimi

Motorlu aracınızın kaputunun altında, hepsinin belirli işlevleri ve görevleri olan birçok farklı sıvı vardır. Bazıları motor için sıcaklık regülasyonu sağlarken veya ön camı temizlerken, diğerleri şanzıman sıvısı gibi şanzımanın metal bileşenlerinin yağlanmasına yardımcı olur. Bu çok önemli sıvı, vitesler arasında yukarı ve aşağı hareket ederken şanzımanın sürtünme yaşamadan vites değiştirmesini ve sorunsuz çalışmasını sağlar. 

Şanzıman yağı zamanla kullanıldıkça, sıvının içinde küçük parçalar birikir ve dişlileri düzgün şekilde yağlama yeteneğini kaybeder. Bu birikme, şanzıman kutusunun metal bileşenleri arasında zararlı sürtünmeye yol açar ve bir vitesten diğerine sert geçişe neden olabilir. Şanzıman sıvısı sadece bu partikül ve kalıntı birikimini toplamakla kalmayacak, aynı zamanda zamanla bozulacak ve vitesler arasında geçiş yaparken harekete yardımcı olmada çok daha az etkili hale gelecektir. 

Çoğu araç sahibi motor yağının düzenli olarak değiştirilmesi gerektiğini bilse de, birçoğu şanzıman yağının da zaman zaman değiştirilmesi gerektiğinin farkında değildir. Bu işleme, eski şanzıman yağının şanzıman kutusundan boşaltıldığı ve yeni sıvı ile değiştirildiği şanzıman yağı yıkaması denir. 

Aracınızdaki şanzıman yağının değiştirilmesi şanzımanınızın ömrünü büyük ölçüde artırabilir ve aracınızın çalışma kalitesini iyileştirebilir. Şanzıman yağı değişimleri arasındaki zamanlama her araç için biraz farklılık gösterse de, yukarıdaki belirtilerden herhangi biri sıvı değişim zamanının geldiğini gösterebilir. 

Şanzıman yağı değişimi ihtiyacını gösteren diğer bazı işaretler şunları içerebilir:

  • Aracınızın altında su birikintileri 
  • Açık renkten koyu kahverengiye değişen renk
  • Yüksek sesle inleme sesleri
  • tıkırtı sesleri
  • Pano göstergesi açık
  • Bir vitesten diğerine geçişte zorluk

Bunlardan herhangi biri meydana gelirse, büyük olasılıkla şanzıman yağı değişimi yapma zamanı gelmiştir. 

Sızıntıları Yeniden Kapatma

Şanzıman yağı değişiminin bir başka nedeni şanzıman kutusundaki bir sızıntının neden olduğu düşük şanzıman yağı seviyesidir. Ayrıca şanzıman kutunuz çok fazla hareket eder. Bu bazen contanın kırılmasına neden olarak şanzıman sıvısı sızıntısına neden olabilir. Şanzıman kutusunun yeniden yalıtılması gerekir. Aracınızın ömrü boyunca meydana gelen küçük sızıntıların doldurulmasını sağyalabilirsiniz. Gerekli şanzıman sıvısının şanzıman kutusunun içinde tutulmasına yardımcı olabilir.

Sızdıran şanzıman kutuları oldukça yaygın bir durumdur ve her motorlu araçta bulunabilir. Sızdıran bir şanzıman kutusunun en yaygın işareti, aracınızın altında su birikintileri bulmaktır. Çoğu zaman bu, aracın motorunun hemen altında biriken berrak, viskoz bir sıvı olacaktır. Bunun düzenli olarak meydana geldiğini fark ederseniz dikkatli olun. Şanzıman mağazasına gitmenin ve bir tamircinin şanzımanınıza bakmasını sağlamanın zamanı gelmiştir. 

Arızalı Solenoidi Değiştirme 

Diğer bir yaygın şanzıman onarımı, arızalı bir solenoidin değiştirilmesidir. Şanzıman içinde sadece küçük bir parça olmasına rağmen, solenoid şanzımanın işlevinde önemli bir rol oynar. Esasen, şanzıman sıvısının akışını kontrol eden küçük bir elektromekanik valftir. Şanzıman bilgisayarı tarafından çalıştırılan solenoid, açılıp kapanarak çalışır ve şanzıman sıvısının dolaşmasına izin verir. Şanzıman solenoidi tipik olarak otomatik şanzımanlarda bulunur. 

Bir şanzıman solenoidinin değiştirilmesi basit bir onarım ve genellikle çok maliyetli olmasa da, herhangi bir arıza belirtisi fark edilir edilmez arızalı bir solenoidin değiştirilmesi hayati önem taşır. Aracınız vites değiştirirken kaymaya başladıysa, vites küçültmüyorsa veya arızalı bir solenoid belirtileri varsa, aracınızı hemen en yakın Sürücü Kenarı konumuna getirmeniz önerilir .

Aşınmış Parçaların Değiştirilmesi

Şanzıman günlük hareketlerini gerçekleştirirken daha küçük parçalar ve parçalar yıpranacak ve sonunda bozulacaktır. Onarımı çok daha maliyetli olabilecek büyük sorunlara yol açmadan önce bu parçaları değiştirmek önemlidir. 

Gaz Kelebeği Kablosunu Ayarlama veya Değiştirme 

Şanzımanın doğrudan bir bileşeni olmamasına rağmen, bir gaz kelebeği kablosu, pedal ile motor ve motor arasındaki bağlantı olarak işlev gördüğü ve motorlu aracın hızlanması ile doğrudan ilişkili olduğu için genellikle bir şanzıman atölyesi tarafından değiştirilir. Bu küçük ama önemli parça, motora giden yakıt akışını ayarlamak için gerilimle tutulan örgülü metal bir kablodur. Pedala basıldığında gaz kelebeği kablosu çekilerek aracın hızlanmasına neden olur. 

Zamanla, bu kablo uzar ve hafif bir ayarlama veya değiştirme gerektirebilir. Bu kablo ayarlanmadan bırakıldığında motorun yanlış miktarda yakıt almasına neden olarak hem motoru hem de özellikle şanzımanı zorlayabilir. Şanzıman üzerindeki bu stres, bir tamirci tarafından büyük bir onarım gerektirebilecek bazı daha büyük sorunlara yol açabilir. 

Şanzıman aracınız için oldukça önemli bir parçadır.

Büyük Onarımlar

Yukarıdaki onarım veya bakım konularının çoğu nispeten rutin, önleyici, uygun maliyetli ve daha az emek yoğun olsa da, gözetimsiz bırakılırsa hepsi inanılmaz maliyetli ve yoğun emek yoğun olabilecek bazı anıtsal şanzıman onarımlarına yol açabilir. Bu büyük onarımlar genellikle şanzıman kutusunun çıkarılmasını, tüm mekanizmanın sökülmesini, sorunun onarılmasını, ardından şanzıman kutusunun yeniden monte edilmesini ve şanzımanın yerine yerleştirilmesini gerektirir. Şanzıman yağı değişimi veya şanzıman yıkamasının aksine, bu şanzıman onarımları çok karmaşık, emek yoğun ve maliyetlidir.

Bir İletimin Yeniden İnşası 

Önceden birçok uyarı işareti olmadan tam bir şanzıman rekonstrüksiyonu genellikle gerekli olmasa da, bir şanzıman mağazası tarafından gerçekleştirilebilecek en maliyetli otomobil onarımları arasındadır. Bir motorlu araçtaki şanzımanın tamamen yeniden yapılandırılması, diğer önlemlerin çoğu titizlikle takip edilmiş olsa bile gerçekleşebilir. Ne yazık ki, bu şanzıman hizmeti, herhangi bir motorlu taşıtın başına gelebilir, hatta aracına büyük özen gösteren bir araç sahibine bile. 

Bir iletimin yeniden yapılandırılması gerekiyorsa, aşağıdaki süreçleri bekleyebilirsiniz:

  • Şanzımanın araçtaki konumundan çıkarılması ve sökülmesi
  • Parça yıkayıcıdan geçirerek tüm parçaları iyice temizleyin
  • Değiştirilmesi ve yıpranmış veya kırılmış parçalar
  • Mühürlerin değiştirilmesi veya yeniden mühürlenmesi
  • Yanmış veya eskimiş tüm elektrikli bileşenlerin onarılması ve değiştirilmesi
  • Yükseltilmesi gereken herhangi bir parçanın güncellenmesi
  • Son olarak, yeniden oluşturulmuş şanzımanın araca değiştirilmesi ve şanzımanın ve tüm elektrikli bileşenlerin yeniden takılması

Bu şanzıman onarımı inanılmaz derecede karmaşık ve zahmetli olduğundan, bir şanzıman atölyesinin gerçekleştirebileceği en zor ve maliyetli onarımlar arasındadır. Tüm otomotiv onarımlarında olduğu gibi, bir motorlu araç için şanzımanı yeniden inşa etmek, maliyet ve onarım süresi açısından büyük farklılıklar gösterebilir ve birçok faktöre bağlıdır. Genel olarak, onarım, şanzımanınızdaki hasarın ne kadar kapsamlı olduğuna bağlı olarak küçük veya büyük olacaktır. 

Şanzıman Tamirini Ne Zaman Yaptırmalısınız?

Şanzımanınızda büyük bir onarım yapılması gerektiğinde ve motorlu aracınızı bir şanzıman mağazasına getirdiğinizde, şanzımanınızdaki hasar, tamircinin bir onarım gerçekleştirmesi için çok ciddi olabilir. Yeniden inşa etmek biraz daha uygun maliyetli olsa ve aracın ömrünü uzatmaya yardımcı olsa da, her zaman bir seçenek olmayacaktır. 

Pahalı olmasına rağmen, şanzıman tamiri yaptırmak, aracınızı çalışır durumda tutmak ve gelecekte daha fazla şanzıman tamiri sorunu yaşamamak için en iyi karar olabilir. Tam bir şanzıman değişimi gerekli olduğunda, tüm elektrikli ve mekanik bileşenler dahil olmak üzere hasarlı şanzıman araçtan çıkarılacaktır. Tüm bileşenler tamamen yeni bir şanzıman kutusu ile değiştirildikten sonra, araca yeni elektrikli bileşenler, contalar ve contalar takılacaktır. Bu, çok fazla parça ve işçilik gerektirdiğinden, emek yoğun ve maliyetli bir iletim hizmeti olacaktır.

Şanzımanınız değiştirilmeyi gerektirecek kadar hasar gördüğünde ve eskisini onarmak artık bir seçenek olmadığında, bu hizmeti bir şanzıman mağazasına vermeniz çok önemlidir. Uzman yardımı ve servisi almak, şanzıman onarım deneyiminizde tüm farkı yaratabilir ve yapılan işe güven duymanıza yardımcı olabilir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı Kargo

1-2 İş günü içerisinde kargo.

1000 Tl Üzeri Ücretsiz Kargo

Her siparişiniz özenle hazırlanır.

Para İade Garantisi

14 Günde koşulsuz iade imkanı.

100% Güvenli Alışveriş

MasterCard / Visa